Միշտ չէ, որ օրական 10 հազար քայլն օգնում է նիհարել. WellnessPulse
- Lilit
- Apr 19
- 1 min read
Ճապոնական մաթչա (մատտյա) կանաչ թեյի փոշին կարող է խանգարել անխառն ձավարեղենից, լոբազգիներից, տերևավոր կանաչեղենից և կենդանական ծագման մթերքներից երկաթի կլանմանը: Դրա մասին WelnessPulse (WP)-ին պատմել է բրիտանացի սննդաբան Քայլ Քրոուլին։
Մաթչան գրավում է ոչ միայն առողջ ապրելակերպի սիրահարների, այլև սննդաբանների ուշադրությունը։ Այն աչքի է ընկնում է հակաօքսիդանտների բարձր պարունակությամբ և ամինաթթվի L-տեանինի շնորհիվ մեղմ խթանող ազդեցությամբ:
Սակայն վերջին տարիներին մասնագետները սկսել են ուշադրություն դարձնել մաթչայի կանոնավոր սպառման հնարավոր կողմնակի ազդեցություններին, մասնավորապես՝ դրա ազդեցությանը երկաթի կլանման վրա։ Սննդաբան Քրոուլիի կարծիքով՝ ըմպելիքն ինքնին ուղղակիորեն երկաթի պակասություն չի առաջացնում, սակայն այն կարող է նվազեցնել օրգանիզմի՝ այս տարրը յուրացնելու ունակությունը։
Ինչպես պարզաբանում է փորձագետը, գոյություն ունի երկաթի երկու տեսակ՝ հեմ (կենդանական ծագման մթերքներից) և ոչ հեմ (բուսական աղբյուրներից, մասնավորապես՝ լոբազգիները, տերևավոր կանաչեղենը և անխառն ձավարեղենը)։ Հենց ոչ հեմ երկաթի կլանումն է ամենամեծ ազդեցությունը թողնում մաթչայի վրա, քանի որ այն պարունակում է տանիններ՝ բնական միացություններ, որոնք կարող են կապվել մարսողական համակարգի երկաթի հետ:
«Մաթչան հիմնականում ազդում է ոչ-հեմ երկաթի յուրացման վրա, սակայն տանինները կարող են նաև փոքր չափով խանգարել հեմ ձևի յուրացմանը», - նշում է Քրոուլին:
Մասնագետն ընդգծում է, որ առաջնային նշանակություն ունի ոչ միայն ըմպելիքի քանակությունը, այլև սննդի ընդունման հետ կապված դրա օգտագործման ժամանակը։ «Ռիսկերը» նվազագույնի հասցնելու համար խորհուրդ է տրվում պահպանել մեկ ժամ ընդմիջում մաթչա թեյի և ոչ հեմ երկաթով հարուստ մթերքների միջև:
Բացի դրանից, փորձագետը խորհուրդ է տալիս երկաթ պարունակող մթերքները համատեղել C վիտամինի աղբյուրների, մասնավորապես՝ ցիտրուսային մրգերի, քաղցր պղպեղի կամ լոլիկի հետ, քանի որ դա կօգնի առաջինն ավելի արդյունավետ յուրացնել: