Օրական 140 գրամ ավոկադոն նվազեցնում է ցածր խտության լիպոպրոտեինների խոլեստերինի մակարդակը։․ CRFSN
- Lilit

- 3 days ago
- 1 min read

Օրական 140-235 գրամ ավոկադոն օգնում է նվազեցնել օրգանիզմում «վատ» խոլեստերինի և տրիգլիցերիդների մակարդակը։ Այս եզրակացությանն են եկել Թեհրանի բժշկական համալսարանի գիտնականները։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Critical Reviews in Food Science and Nutrition (CRFSN)-ում։
Հետազոտողներն ուսումնասիրել են նախկինում հրապարակված հետազոտությունների արդյունքները՝ այն չափահասների մասնակցությամբ, ովքեր պարբերաբար ավոկադո են ներառել իրենց սննդակարգում՝ սկսած փոքր բաժիններից մինչև օրական 250 գրամ և ավելի։
Պարզվել է, որ մրգի նույնիսկ չափավոր օգտագործումը հանգեցրել է լիպիդային պրոֆիլի զգալի բարելավման. ընդհանուր խոլեստերինի մակարդակը նվազել է գրեթե 7 մգ/դլ-ով, իսկ լիպիդային մակարդակը՝ ավելի քան 6 մգ/դլ-ով՝ համեմատած վերահսկիչ խմբերի հետ: Ավելի բարձր դեղաչափերի և երկարատև օգտագործման դեպքում (23 շաբաթվա ընթացքում) ազդեցությունն ավելի ցայտուն է դարձել:
ՑԽԼ-ն (ցածր խտության լիպոպրոտեիններ) ցուցանիշ է, որն արտացոլում է խոլեստերինը լյարդից դեպի մարմնի բջիջներ տեղափոխող մասնիկների մակարդակը։ ՑԽԼ-ն հաճախ անվանում են «վատ խոլեստերին»՝ աթերոսկլերոզի ռիսկի հետ կապված լինելու պատճառով։
Առանձին վերլուծությունը ցույց է տվել, որ ավոկադոյի օրական 140-235 գրամ չափաբաժինը նաև նպաստել է տրիգլիցերիդների մակարդակի նվազմանը։ Այս բարդ մոլեկուլները օրգանիզմում էներգիայի կուտակման հիմնական ձևն են. երբ ավելի շատ կալորիա է սպառվում, քան ծախսվում, ավելցուկը վերածվում է տրիգլիցերիդների և կուտակվում ճարպային հյուսվածքում։
Հեղինակների խոսքով՝ ավոկադոն մնում է այն հազվագյուտ բնական մթերքներից մեկը, որը ցույց է տալիս լիպիդային ցուցանիշների հստակ դոզայից կախված բարելավում։ Այնուամենայնիվ, գիտնականներն ընդգծում են, որ երկարաժամկետ ազդեցությունը հաստատելու համար լրացուցիչ հետազոտություններ կպահանջվեն։




















