Առողջության համար օրական քանի՞ դդմի սերմ պետք է ուտել
- Lilit
- 2 days ago
- 1 min read

Դդմի սերմերը միշտ օգտակար են խոհանոցում: Դրանք ցանում են աղցանների վրա, ավելացնում թխվածքաբլիթներին, պատրաստում տնական բարեր և պարզապես կրծում են հեռուստասերիալ դիտելիս՝ ոչ թե անառողջ նախուտեստների:
Էնդոկրինոլոգ Իրաիդա Մոխովան բացատրել է, որ դդմի սերմերի մեկ բուռը պարունակում է A, E, K և B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև նիկոտինաթթու, որը նպաստում է նյութափոխանակության բարելավմանը և խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը:
Բացի այդ, բաղադրությունը ներառում է երկաթ, ցինկ, մագնեզիում, ֆոսֆոր, կալիում և պղինձ: L-տրիպտոֆանի և արգինինի նման ամինաթթուները նպաստում են տրամադրության և անձեռնմխելիության բարելավմանը: Զարմանալի չէ, որ առողջ ապրելակերպի երկրպագուները այդքան շատ են գնահատում սերմերը:
Այնուամենայնիվ, խորհուրդ չի տրվում ուտել նորմայից ավելի՝ օրական ավելի քան 30-40 գ: Չնայած օգտակար հատկությունների տպավորիչ ցանկին, սերմերը մնում են ճարպային և բարձր կալորիականությամբ արտադրանք: Չափից շատ ուտելը սպառնում է մարսողության վրա ավելորդ ծանրաբեռնվածությամբ:
Եվ եթե մարդը ունի բարձր թթվայնություն, գաստրիտ կամ խոցային հիվանդություն սուր փուլում, ապա սերմերը կարող են վատթարացնել վիճակը, նշել է Մոխովան NGS.ru-ի հետ զրույցում: Նրանք, ովքեր տառապում են դդմի ալերգիայով, պետք է խուսափեն նաև դդմի սերմեր ուտելուց՝ ցանկացած ձևով։